Tak Podologie
Podologie praktijk Loenen (Gld)
Bianca Tak is registerpodoloog, gespecialiseerd in echografie voor de voet en enkel. Bijzondere interesse voet, enkel, rugklachten, sporters en kinderen. Bianca werkt daarbij samen met andere disciplines om u zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Onderzoek

Anamnese
De podoloog start het onderzoek met het controleren van de algemene gegevens. Uw klacht wordt besproken. De podoloog probeert een zo duidelijk en uitgebreid mogelijk beeld te krijgen. Denk hierbij aan vragen zoals; wanneer zijn de klachten ontstaan? Zijn de klachten plotseling of geleidelijk aan onstaan? Kunt u de pijn aanwijzen / omschrijven?

Zodra de klacht duidelijk is zal er verder gegaan worden met het onderzoeken van de schoenen.

* Niet vergeten!
Neem bij uw bezoek altijd de volgende gegevens mee:
 -  Legitimatie bewijs of zorgpas
- Schoenen die u veel heeft gedragen en mogelijk schoenen waarbij de pijn erger / minder is.
- Indien u deze heeft: een verwijzing van de huisarts of specialist.

Ganganalyse

Tijdens de ganganalyse wordt beoordeeld hoe u loopt. Hoe wikkelt u af? Hoe is de pas lengte? Hoe is de houding van het lichaam?

Inspectie en palpatie in stand.

Na de ganganalyse wordt de houding in stand beoordeeld. Eventueel kan de podoloog u hierbij ook vragen bepaalde testen in stand uit te voeren. Hierbij bekijken we ook andere delen van uw lichaam, zoals uw rug, heupen en knieën.

Inspectie en stand zittend of liggend.

Na de inspectie en palpatie in stand gaat de podoloog verder met het onderzoek terwijl u hierbij op de behandeltafel zit of ligt. Hier wordt begonnen met de palpatie van algehele voet alsmede palpatie van de pijnlijke plek. Vervolgens worden er ook een aantal actieve en passieve testen uitgevoerd.

Echografie

In sommige gevallen zal de podoloog ook in de voet willen kijken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een echoapparaat. Door in de voet te kunnen kijken zal de diagnose beter vastgesteld kunnen worden.

Drukmeting podobaroscoop

Op de podobaroscoop ( een voetspiegel), kan de drukverdeling en stand van de voet beoordeeld worden. Ook hier worden mogelijk weer wat metingen en testen gedaan.

Afdruk digitale voetscanner

Vervolgens wordt er afdruk gemaakt van de voeten met een digitale voetscanner. Hier wordt de voet precies opgemeten zodat een evnetueele zool goed op maat gemaakt kan worden.

Advies

Zodra de podoloog alle gegevens heeft verzameld zal de podologische diagnose met u besproken worden. Hierin zal ook een behandelplan advies gegeven worden. Ook wordt er een schoenadvies gegeven betreft welk type schoen het beste bij uw voet / klacht past.

 

Behandeling

Zooltherapie

In onze praktijken worden de zolen op maat en met de hand gemaakt. Een uitgebalanceerde zool kan u steun geven of juist druk verlichten en kan zelfs de stand van uw complete lichaam corrigeren. Afhankelijk van de diagnose kan er gekozen worden voor een wat dikkere of juist voor een hele dunne zool. Ook kan het een wat hardere stevige zool worden of juist een hele zachte.  Omdat geen voet en klacht gelijk is, zijn alle zolen maatwerk en is alles mogelijk.

Ortheses

Een orthese is een op maat gemaakt silicone teenstukje. Scheve, kromme, hamer- en klauwtenen die klachten geven kunnen vaak goed behandeld worden met een orthese. Daarbij ontlast een orthese drukplekken tussen of op de tenen. Bij het ontbreken van één of meerdere tenen kan een prothese de ruimte tussen de tenen en in de schoen opvullen. Dit voorkomt dat de andere tenen naar elkaar toe gaan schuiven.

Vilttechniek

Een drukplek op de voet kan soms drukvrij gelegd worden door gebruik te maken van vilt. Een likdoorn aan de onderkant van de voet kan bijvoorbeeld drukvrij gelegd worden door vilt rondom de likdoorn te plakken. Een oneffenheid aan de bovenkant van de voet kan soms irritatie van de schoen veroorzaken. Soms kunnen we de schoen aanpassen door plaatselijk te rekken zodat er meer ruimte voor het plekje ontstaat. Vilt kan ook in de schoen geplakt worden zodat drukplekken voorkomen kunnen worden.

Tapen

Taping wordt vaak gebruikt als ondersteuning of als in afwachting van de definitieve therapie. De tape heeft als doel een band, spier of pees direct te ontlasten waardoor er snel pijnverlichting ontstaan. Soms kan tapen voor een langere tijd nodig zijn om zo snel mogelijk de ingezette therapie te laten helpen.

Voetoefeningen

Voetoefeningen kunnen gegeven worden om de voetspieren te versterken. Hierdoor kan soms de stand van de voet of het looppatroon verbeteren. In sommige gevallen zijn voetoefeningen alleen voldoende, in andere gevallen zal het een onderdeel van het behandelplan zijn en zal er hiernaast nog een andere behandeling in worden gezet.